KIL DÖNMESİ

PİLONİDAL SİNÜS (KIL DÖNMESİ)

Pilonidal Sinüs hastalığı sakrokoksigeal bölgede ortaya çıkan oldukça sık görülen edinsel bir hastalıktır. Genel popülasyonda beklenen insidansı 26 / 100,000 kadardır (1). Genç yaşlarda ve erkeklerde kadınlardan 2.2 ile 4 kat fazla görülen bir hastalıktır (2). Kıl follikülleri, sakrokoksigeal bölgedeki bir veya daha fazla sinüs duvarından girerek akut veya subakut kronik enfeksiyon oluşturarak hastalığı oluşturur (3).

kıl dönmesi - Dr Mutlu Şahin

Pilonidal sinüs hastalığının tedavisi cerrahidir. Cerrahi seçiminde dikkat edilecek ana prensipler, postoperatif ağrıyı minimum seviyede tutmak, rekürrens oranlarını en aza indirgemek, yara bakımını iyi yapmak ve hastanın bir an önce normal aktivitelerine dönmesini sağlamaktır. Birçok cerrahi tedavi seçimi olmasına rağmen, halen üzerinde tam olarak uzlaşılan bir cerrahi yöntem yoktur. Lokal eksizyon ve primer tamir, farklı flep uygulamaları ile tamir ve son zamanlarda artan minimal invaziv cerrahi teknikler uygulanabilir.

Aşağıdakilerden herhangi bir veya birkaç şikayetiniz varsa;

1. Kuyruk sokumu bölgesinde iç çamaşırda kirlenme ve akıntı varsa
2. Kuyruk sokumu bölgesinde şişlik, kızarıklık ve ağrı varsa
3. Kuyruk sokumu bölgesinde orta hatta içinden kıl çıkan küçük delikler varsa
4. Daha önce kuyruk sokumu bölgesinden iltihaplı akıntı hikayen varsa
"KIL DÖNMESİ" nedeniyle ameliyat olman gerekebilir.

REFERANSLAR:

  1. H. Shareef, T.A. Hawrami, A.M. Salih, F.H. Kakamad, H.M. Rahim, H.A.Hassan, et al., Intermammary pilonidal sinus: the first case series, Int. J. Surg. Case Rep. 41 (2017) 265–268.
  2. Spivak H, Brooks VL, Nussbaum M, Friedman I. Treatment of chronic pilonidal disease. Dis Colon Rectum 39:1996;1136–1139.
  3. Zouboulis CC, Bechara FG, Fritz K et al. S1 guideline for the treatment of hidradenitis suppurativa/acne inversa (number ICD-10 L73.2). J Dtsch Dermatol Ges 2012; 10 Suppl 5: S1–31.